-
-

Wandelschoenen kopen

Voorbereiden 


Een goede voorbereiding is het halve werk, dit is met bijna alles zo, dus ook met het uitzoeken van wandelschoenen. Voordat u online gaat shoppen zijn er een paar vragen waar u antwoord op kunt geven om de zoektocht gemakkelijker te maken. Zo heeft u al een goed beeld van de soort wandelschoen die u wilt en voldoet aan de eisen. Hier onder staan de verschillende punten waar u rekening mee moet houden en over na moet denken.

Wat past bij u?

Hoge of lage wandelschoenen 

Zoals de meeste mensen weten zijn er hoge en lage wandelschoenen. Een hoge wandelschoen biedt goede en stevige ondersteuning rond de enkels en zorgt voor veel stabiliteit, vooral op oneffen ondergronden. Wanneer u gaat voor lagen wandelschoenen heeft u meer bewegingsvrijheid en souplesse rond de enkels. Ook zijn ze een stuk lichter aan de voeten, perfect voor vlakke ondergronden. 

Ga dus goed na in wat voor gebieden u veel gaat wandelen en/of uw enkels wat meer ondersteuning nodig hebben. 

Welke categorie wandelschoen

Naast hoge en lage wandelschoenen zijn er nog verschillende categorieën binnen de wandelschoenen. Deze worden aangeduid met een ABC-indeling. Wanneer u gaat wandelen over relatief effen terreinen en alleen een lichte rugzak bij u draagt, is een schoen uit de A categorie geschikt voor u. Deze wandelschoenen hebben een stevige, maar buigzame zool en worden vaak gekenmerkt als laag, soepel en licht. Wanneer u op ruigere ondergronden gaat wandelen met een zwaardere rugzak, dan zijn categorie B wandelschoenen het beste voor u. Door de stevige zool wandelt u gemakkelijk over bergpaden heen. De schoenen hebben een stevige zool, hoge schacht en een zwaardere constructie die meer ondersteuning en bescherming aan voeten en enkels biedt. 

Mocht u echt van de paden af gaan en nog meer bepakking op uw rug dragen zijn categorie C en zelf D schoenen geschikt voor u. Deze schoenen zijn stug en zorgen voor de juiste ondersteuning om de toppen van de bergen of in ruige gebieden zoals rotsen of gletsjers te behalen. 

Waterdicht

Van bijna alle schoenen is een waterdichte en niet waterdichte versie beschikbaar. Het is voornaam dat u weet of u waterdichte of geen waterdichte wandelschoenen wilt. Waterdichte schoenen zin natuurlijk ideaal wanneer u door regenachtig weer of modderige gebieden gaat wandelen. Een ander groot voordeel is dat u minder snel kans heeft op blaren, want wanneer u vochtige voeten heeft, is de kans op blaren aanzienlijk groter. De schoenen zorgen er voor dat uw voeten droog blijven, tegenwoordig zijn waterdichte schoenen vaak uitgerust met  een waterdicht membraam. Bekend is het merk Gore-Tex. Dit zorgt er voor dat de schoen goed door blijft ademen ondanks dat u geen natte voeten krijgt. Natuurlijk zijn waterdichte schoenen minder ademend dan geen waterdichte schoenen. Bedenk dus goed hoe vaak u door natte gebieden of slacht weer zult wandelen. 

De pasvorm

Goede pasvorm

Wanneer u weet of u hogen of lagen wandelschoenen nodig heeft en wel type schoen het beste bij uw soort wandelingen past, kunt u gaan kijken naar schoenen. Er is veel aanbod en iedere schoen heeft verschillende handigheidjes. Boven allen handigheidjes en innovaties in de schoen is de pasvorm het belangrijkste. Het moet een match zijn tussen u voet en de schoen. Ten eerste moet u ruimte hebben bij de tenen, ze moeten nog wat bewegingsruimte hebben wanneer u wandelt. Daarnaast is het voornaam dat de meest van de schoen aansluit bij de pasvorm van uw voet. Per schoen staat aangegeven in de omschrijving of ze geschikt zijn voor platte, smalle en magere voeten, brede, volle voeten met een hoge wreef en alles wat daar tussen zit. Wanneer de schoen goed aansluit, is het zaak dat de wreef netjes zit en dat de hiel op zijn plaats blijft. Als laatste mag u geen drukpunten voelen wanneer u de schoen draagt, wanneer u deze voelt, is de schoen niet geschikt voor uw voeten.

Een greep uit onze collectie