Wat is het 3-lagen systeem
3-lagen systeem
De drie lagen
Iedere laag in het drielagensysteem heeft zijn eigen kenmerken en werkzaamheden om u zo comfortabel mogelijk te laten voelen tijdens de wandeling. Op deze pagina leggen we alles uit over de verschillende lagen en welke kledingstukken hier bij horen. Eerst zullen we een korte uitleg geven over de verschillende lagen.
De onderlaag is de allereerste laag. Deze laag houdt u warm en voert vocht af zodat u droog, en dus warm, blijft.
Laag twee is de tussenlaag. Deze laag is een soort isolatie tussen de twee andere lagen. Afhankelijk van de temperatuur kiest u een dikke of dunnere isolatie.
De buitenlaag is de laatste laag en beschermt u tegen alles van buitenaf. Wind, regen, sneeuw en ga zo maar door. Hij wordt ook wel de shell genoemd.
De lagen kunnen worden aangepast aan de hand van de buiten temperatuur. Ga in de zomer voor een hempje, shirt, short en een luchtig jack. In de winter zijn thermokleding, een fleece vest, warme broek, shirt en dikke winterjas perfect om in te gaan wandelen. Bekijk alle kleding en nog meer uitleg op Wandelschoenen expert!
Kleding per laag
De onderlaag
De 1e laag is de onderlaag. Deze laag zit direct op de huid en bestaat uit een (thermo) shirt en als het heel koud is, een thermobroek die beiden goed aansluiten. Het is belangrijk dat deze laag vochtregulerend is, zodat vocht, zoals zweet, snel wordt afgevoerd en u het niet koud kunt krijgen in de loop van de dag. Producten van polyester, polypropyleen of wollen shirts zijn erg geschikt als onderlaag aangezien ze goed doorademen en veel vocht afvoeren. Gekeken naar de temperatuur kunt u kiezen voor een shirt met korte of lange mouwen en of u een thermobroek draagt.
De tussenlaag
Laag 2 is de tussenlaag, deze laag is vooral bedoeld om warmte vast te houden tussen de eerste en derde laag. Daarnaast is ook het reduceren van vocht een belangrijke taak van de tussenlaag. Als bovenstuk zijn fleece vesten en sweaters enorm populair onder wandelaars. En als onderstuk zijn wandelbroeken een must aangezien ze snel drogen en waterafstotend zijn. Wanneer het kouder weer is kunt u meerdere kledingstukken toevoegen aan de tussenlaag. Ga bijvoorbeeld voor een fleecevest en een softshell jas wanneer het erg koud is. In tegenstelling tot de eerste laag hoeft deze laag niet strak aan te sluiten, extra lucht tussen de lagen zorgt voor betere isolatie.
De buitenlaag
De laatste laag is de buitenlaag, ook wel de shell genoemd. Deze laag moet u beschermen tegen alle mogelijke weersomstandigheden zoals wind, regen, sneeuw en de zon en de onderste lagen droog houden. Vaak wordt een goede wandeljas gebruikt als buitenlaag. Het is voornaam dat de jas zowel water- als winddicht is en goed ademend. Natuurlijk is er veel keuze in wandeljassen gekeken naar warmte en model. Hoe kouder de omstandigheden hoe dikker en warmer de jas die u draagt. Daarnaast moeten de overige twee lagen onder de jas passen, let hier dus op tijdens het kopen van de jas!
3-lagen systeem per seizoen
Wandelkleding in de winter
De wereld is prachtig wanneer hij wordt omgetoverd tot winter wonder land, vol sneeuw, ijs en kou. Buiten is het koud maar uw lichaam warmt op door het wandelen. Het is belangrijk dat u zich dus precies juist kleed. Maak daarom gebruik van het 3-lagensysteem. Zorg dat de eerste laag bestaat uit een ondershirt met lange mouwen en lange onderbroek die beide goed transpiratievocht afvoeren, om te voorkomen dat u het koud krijgt. De buitenste laag bestaat uit een goede winterjas die waterafstotend is. Als laatste de middelste laag, de dikte hiervan is afhankelijk van de temperatuur. Hoe kouder het is hoe dikker de laag. Vergeet als laatste niet de accessoires zoals een muts, sjaal en handschoenen zodat er geen kou verloren gaat.
Wandelkleding in de zomer
In de zomermaanden is het vaak warm en schijnt de zon veel, dit zijn omstandigheden waar u zeker rekening mee moet houden wanneer u gaat wandelen. Door het warme weer is de kans groot dat u gaat transpireren, zorg ervoor dat u op warme dagen kleding draagt die gemaakt is van polyester, polypropyleen of wol, deze stoffen zijn namelijk vochtregulerend. Dit voorkomt ongemak en onprettige geurtjes. Daar raden we aan om verschillende laagjes te dragen, zo kunt u altijd iets uit doen wanneer het te warm wordt.
Uw wandelkleding onderhouden
Wassen en onder houden van uw wandelkleding
Wandelkleding heeft veel te verduren. Er wordt in gezweet, langdurig in bewogen en het kan te maken krijgen met vele verschillende weersomstandigheden. Het is dus belangrijk dat de kleding goed verzorgd en onderhouden wordt, maar hoe?
Bekijk op het kaartje wat de wasvoorschriften zijn van de kleding. Dit kan enorm verschillen per kledingstuk en materiaal.
Gebruik wasmiddel wat geschikt is voor outdoorkleding. Dit wasmiddel is vrij van fosfaat en bleekmiddel, daarnaast zal het de ademende werking van uw kleding niet aantasten. Op Wandelschoenen Expert vindt u geschikt wasmiddel voor uw kleding.
Laat de kleding goed drogen na de wasbeurt zodat ze door en door droog zijn. Hang ze uit en doe ze nooit in de droger. Zo blijft uw kleding zijn werking behouden.
Het kan zo zijn dat na loop van tijd de waterdichtheid van uw kleding verminderd, waterdruppels blijven dan niet meer op de kleding liggen maar trekken in de stof. Wanneer dit gebeurd kunt u uw kleding wassen met een impregneermiddel of spray ze in met een impregneerspray. Zo houdt u lang profijt van uw goede wandelkleding.