Hoe kan ik mijn wandelschoenen onderhouden?

Vooraf behandelen

De eerste stap die u onderneemt na het aanschaffen van nieuwe wandelschoenen is om ze te behandelen met een onderhoudsspray. Deze spray zorgt ervoor dat de stof bestand blijft tegen water en vuil, zonder in te leveren op het ademende vermogen van de schoenen. Ook kunt u een wasachtige schoensmeer of crème gebruiken, welke u met een doek of borstel kunt insmeren over de leren delen van uw wandelschoenen. Hiermee voorkomt u dat het leer verzwakt of gaat scheuren.

Luchten en drogen

Na een wandeling of trekkingstocht is het van belang om uw wandelschoenen direct te laten luchten en drogen. Het is hierbij handig om de veters te verwijderen zodat de tong van de schoenen volledig open kan. Ook het voetbed kunt u het beste uit de schoen halen en apart laten drogen. Het kan tot ongeveer 24 uur duren alvorens uw schoenen volledig droog zijn. Droog uw schoenen nooit bij een open haard of op de verwarming, maar in een geventileerde ruimte op kamertemperatuur.

Reinigen

Als u na een wandeltocht thuis komt en uw schoenen zitten onder het vuil en de modder, is het aan te raden ze direct schoon te maken. Voor het grove vuil kunt u een borstel gebruiken in combinatie met lauwwarm water. Vervolgens kunt u de schoenen behandelen met een speciaal reinigingsmiddel om het resterende vuil te verwijderen. Indien de schoenen niet heel erg vies zijn, is het vaak al voldoende om na het borstelen na te vegen met een vochtige doek.

Impregneren

Wanneer u uw wandelschoenen grondig heeft schoongemaakt, heeft u er indirect voor gezorgd dat de poriën van het leer weer 'open' zijn gegaan. Om te zorgen dat uw schoenen weer volledig water- en vuilbestendig worden, kunt u gebruik maken van een impregnatiespray. Laat de spray na gebruik 24 uur drogen, zodat het optimaal kan intrekken. Om een ophoping van vocht en vuil op het leer van uw schoenen te voorkomen, is het belangrijk na elke schoonmaakbeurt de schoenen opnieuw te impregneren.

Gore-Tex schoenen onderhouden


Gore-Tex wandelschoenen

Voor wandelschoenen met een Gore-Tex membraan geldt in grote delen hetzelfde als voor andere wandelschoenen. Het is belangrijk om de schoenen regelmatig te onderhouden en schoon te maken. Nadat u de schoenen heeft gereinigd, is het belangrijk om ze opnieuw te behandelen met een impregneerspray. Nadat deze spray is ingetrokken, kunt u de schoenen ook behandelen met een onderhoudsmiddel zodat ze beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf.

Let op: Gebruik geen spray op basis van siliconen. Dit maakt het leer opnieuw waterafstotend, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat er geen vocht meer naar buiten kan. Hierdoor valt het volledige ademend vermogen van de schoenen weg.

Onderhouden van uw wandelschoenen

Een greep uit ons assortiment schoenverzorging